Poziții de yoga pentru a imbunatati flexibilitatea si mobilitatea

Fitness
Flexible, slim girl stretching with closed eyes on yoga mat.

Flexibilitatea și mobilitatea sunt aspecte importante ale sănătății fizice și pot fi îmbunătățite prin practica regulată a yoga. Această formă de exercițiu nu numai că ajută la întărirea mușchilor, dar și la creșterea flexibilității și mobilității articulațiilor. În acest articol, vom explora câteva poziții de yoga care pot fi practicate pentru a îmbunătăți aceste aspecte ale corpului.

5 exerciții yoga pentru a crește flexibilitatea și mobilitatea

 1. Pozitia câinelui cu capul în jos (Adho Mukha Svanasana): Această poziție este excelentă pentru întinderea întregului corp. Începeți în patru labe, apoi împingeți-vă șoldurile în sus și îndreptați picioarele și brațele. Încercați să vă apropiați călcâiele de podea și să vă îndoiți ușor genunchii pentru a obține o întindere mai profundă în spatele picioarelor și a spatelui.
 2. Pozitia cobrei (Bhujangasana): Această poziție ajută la întărirea spatelui și la creșterea flexibilității coloanei vertebrale. Începeți întinși pe burtă, apoi îndoiți brațele și ridicați-vă pieptul de la podea. Încercați să vă îndoiți cât mai mult spatele și să priviți în sus. Mențineți poziția câteva respirații și eliberați cu grijă.
 3. Pozitia șarpelui (Sarpasana): Această poziție are beneficii similare cu poziția cobrei, dar implică întinderea și a picioarelor. Începeți întinși pe burtă, apoi îndoiți-vă genunchii și prindeți picioarele cu mâinile. Ridicați-vă pieptul și picioarele de la podea, ținându-vă echilibrul pe abdomen. Încercați să vă îndoiți spatele cât mai mult și să mențineți poziția pentru câteva respirații.
 4. Pozitia copilului (Balasana): Această poziție este excelentă pentru relaxarea și întinderea spatelui. Începeți în genunchi, apoi aplecați-vă în față și împingeți-vă șoldurile înapoi spre călcâie. Lăsați-vă fruntea să atingă podeaua și întindeți-vă brațele în față sau pe lângă corp. Respirați adânc în această poziție și eliberați tensiunea din spate.
 5. Pozitia păstrăvului (Ardha Matsyendrasana): Această poziție ajută la întinderea coloanei vertebrale și a șoldurilor, îmbunătățind astfel flexibilitatea și mobilitatea. Începeți șezând cu piciorul drept îndoit în fața piciorului stâng. Îndreptați piciorul stâng și îndoiți-l peste genunchiul drept. Încrucișați brațul drept peste genunchiul stâng și întoarceți-vă încet spre dreapta. Mențineți poziția pentru câteva respirații și repetați pe partea opusă.

Cum să îți îmbunătățești flexibilitatea și mobilitatea prin yoga

Pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește flexibilitatea și mobilitatea prin practica yoga, este important să urmați câteva sfaturi:

 1. Practica regulată: Este recomandat să practicați yoga de cel puțin 2-3 ori pe săptămână pentru a obține rezultate eficiente în ceea ce privește flexibilitatea și mobilitatea. Cu cât practicați mai des, cu atât veți observa o îmbunătățire mai rapidă.
 2. Ascultarea corpului: Este important să ascultați corpul și să nu vă forțați în poziții care vă provoacă durere sau disconfort excesiv. Încercați să vă împingeți puțin limitele, dar nu exagerați.
 3. Respirație corectă: Respirația este esențială în practica yoga. Încercați să respirați adânc și să vă concentrați pe respirație în timp ce vă întindeți și vă mișcați în pozițiile de yoga. Respirația corectă vă va ajuta să vă relaxați și să vă îmbunătățiți flexibilitatea.

Exerciții de yoga pentru a-ți dezvolta flexibilitatea și mobilitatea corpului

În afară de pozițiile menționate anterior, există și alte exerciții de yoga care pot fi practicate pentru a dezvolta flexibilitatea și mobilitatea corpului. Acestea includ:

 1. Pozitia piciorului în față (Utthita Hasta Padangusthasana): Această poziție ajută la întinderea mușchilor picioarelor și îmbunătățește echilibrul. Începeți în picioare, apoi îndoiți un picior și prindeți degetele de la piciorul îndoit cu mâna. Întindeți piciorul în față, menținând echilibrul și întinzând mușchii picioarelor.
 2. Pozitia răsucirii coloanei vertebrale (Parivrtta Sukhasana): Această poziție ajută la întinderea coloanei vertebrale și a mușchilor spatelui. Începeți în poziția șezând, apoi îndoiți un picior și așezați talpa pe partea exterioară a genunchiului opus. Îndoiți brațul opus și încrucișați-l peste genunchiul îndoit. Răsuciți-vă încet spre spate și priviți peste umărul opus. Mențineți poziția pentru câteva respirații și repetați pe partea opusă.
 3. Pozitia răsucirii șoldului (Baddha Konasana): Această poziție ajută la întinderea șoldurilor și a mușchilor interiori ai coapselor. Începeți șezând, apoi îndoiți genunchii și aduceți tălpile împreună. Lăsați genunchii să cadă în afară și încercați să vă apropiați călcâiele de pelvis. Încercați să vă relaxați în această poziție și să respirați adânc.

Practicarea regulată a acestor exerciții de yoga va ajuta la îmbunătățirea flexibilității și mobilității corpului într-un mod sigur și eficient. Nu uitați să vă ascultați corpul și să vă bucurați de fiecare mișcare și întindere în timpul practicii yoga.

Distribuie Articolul